torsdag 13 december 2012

Sankta Lucia


Lucia. 
Den svenska traditionen har sitt ursprung i både förkristna och kristna seder. Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra. Även husdjuren fick extra foder.

Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som är namngivet efter ett helgon: Sankta Lucia, skyddshelgonet för Syrakusa som dog på 300-talet.

På Sicilien, där helgonet Sankta Lucia föddes, firas en luciatradition där barnen lämnar över mat till helgonet samt till en ”flygande åsna” som hjälper Lucia att ge presenter. Om barnen råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda.

Lucia kommer av latinets lux (i genitiv lucis), som betyder ljus. På Sicilien är Lucia ett namn som betyder den ljusa.
Källa: Wikipedia

Nu! Som utlovat:


Saffranssockerkaka

100 gr margarin
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 pkt stött saffran
Ev florsocker

Smörj och bröa en form. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och blanda det med mjölken. Blanda saffran med mjöl, bakpulver och russin. Rör ner det i smeten. Tillsätt det avsvalnade fettet. Häll i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 min (ev längre) 175 grader. Sikta ev florsocker över.


1 kommentar:

Marie sa...

vilken jättefin lucia och tärna! vet du var man kan få tag på sådana?
Vänligen, Marie