Årskrönikor

Årskrönika för 2015

Januari
I januari så tar vi det lugnt efter jul- och nyårshelgen. Vi gör ett tappert försök att åka lite skridskor på den lilla is som finns. Vi firar min dotter som fyller 18 år, och jag jobbar på men känner mig allmänt trött.

Februari

I februari kommer så äntligen snön -med råge. Min äldsta dotter tar sitt efterlängtade körkort, och vi testar på hur det är att ha saltvattensakvarium. Dock visar sig det vara för komplicerat och svårt för oss. Jag byter lite prylar med min väninna, och får med andra ord en hel del "ny" inredning. Min älskade favorit Magnus Carlsson uppträder i melodifestivalen med låten "Möt mig i gamla stan".

Mars


I mars grattar vi minstingen i familjen, som blir fjortis. Vi firar även tidig påsk, och lilla mormor faller illa, men hon repar sig tack och lov. Ute blommar både scilla och krokusar, och jag ränner på lite loppisar. Vi firar bästa grannen som blir 50 år, och jag målar golvet i köket. Jag och Anders åker på kryssning (trots att jag ogillar att åka båt), för att få se min favvo -Magnus Carlsson. Då vi är på kryssning, och barnen är själva hemma så får sonen en allergichock då han äter påskgodis med nötter i (som han inte visste om) Ambulans kommer och han får bl a antihistamin. Ambulans åker igen (då sonen inte vill följa med), och då spyr sonen upp all antihistamin. Så ambulansen får komma en andra gång och ta honom med in till akuten. Allt medans vi är på båten -ovetandes. Men som tur är, så slutar allt bra.

April
I april plockar vi både vitsippor -som blåsippor, och hemma förbereder jag för våran stora gårdsloppis i maj. Vattennivån är ovanligt låg, och vi går på ormjakt -med gott resultat. Jag tatuerar mig (igen), och yngsta dottern "blir med glasögon". I alla hemlighet så förbereder vi även en stor överraskningsfest för min älskade Anders, som blir 50 år. Han kidnappas av en limousin på tågstationen, då han tror att vi är på väg till Island (han och jag) Festen (och överraskningen) blir en succé, och vi får samma dag fira både min son -som fyller 20 år- samt min goa väninna. Alla tre fyller år på samma dag!

Maj


I maj är det kallt och vi håller -trots det- våran loppis ute på gården. Det visar sig bli en mycket kall och regnig loppisdag. Jämfört med 2014 -i maj- då poolen var framme och värmen var hög. De sista rosorna minner om Anders lyckade fest, och jag får äntligen tummen ur och målar badrummet uppe. Vi blir bjudna på fint bröllop, och jag gör egen pannacotta för första gången (jag ÄLSKAR pannacotta) Jag säljer min älskade kökssoffa, trots att folk varnar mig och säger att jag kommer att ångra mig -vilket jag gör idag. Anders hittar en fästing nära armhålan, och det visar sig bli ett riktigt fästingår. Och så tar allas våran Mumse-Måns hem segern i eurovisionsfestivalen med låten HEROES, Sverige vinner stort! Vi är nostalgiska och ser Samantha Fox uppträda med gamla godingar till låtar. Och så ramlar lilla mormor igen,och bryter denna gång lårbenet. 

Juni
I juni så får till slut Anders sin resa till Island (i 50-års present från mig) Vi besöker det oerhört vackra landet, och njuter till fullo! Midsommar blir lugn, och på midsommardagen får vi hit alla våra sex barn med respektive -samt en del kompisar. Vi spelar spel och umgås. Jag och en väninna besöker våran gemensamma väninna i Norge. Det är första gången jag besöker Norge, och vi har en helmysig weekend tillsammans alla tre. Utan män och barn. Och så skaffar jag mig min första eremitkräfta, ovetandes om att det ska bli en av mina nya "hobbys".

JuliI juli blir det många lata och sköna dagar på luftmadrassen i poolen. Där emellan så försöker jag rädda katternas fångade byten, och vi fikar en del ute i pergolan. Min tandvärk gör debut med full kraft, och jag semestrar i två korta omgångar. Jag och äldsta dottern börjar planera en resa till Zambia sommaren 2016, med tanke att jobba som volontärer på en djurpark. Tyvärr fick planerna sedan gå i stöp då resan blev att kosta det dubbla mot vad vi hade tänkt oss. Istället får dottern göra en akut blindtarmsoperation, då blindtarmen är väldigt ful och har börjat brista. Ett halvår tidigare sökte vi för samma symptom, men blev då hemskickade från akuten. Jag besöker en del loppisar, och vi har ett avslaget poolparty hemma (trots att vi precis kommit hem från sjukhuset) Efter sjukhusvistelsen börjar jag känna mig rejält slutkörd, och får stora problem med sömnen.

Vi åker segway (som Anders fick i 50-års present), och ser på Diggiloo i Dalhalla. Vi besöker både Silvbergs gruvor och Sveriges högsta vattenfall -Njupeskär. Yngsta dottern piercar sig och vi skördar de första ärtskidorna.

Och -icke att förglömma- yngsta dottern skaffar sig sin första riktiga pojkvän...ända bort i Gnesta.

Augusti


I augusti startar jag en till blogg, vid sidan av denna...där jag i fortsättningen väljer att skriva av mig, samt visa bilder från mitt privatliv. Annars fiskar vi fisk och kräftor, och umgås med goda vänner. Vi går på auktion och letar oss t o m ut i skogen (trots att jag är så rädd för björnar), men det enda vi hittar i skogen är i princip bara knott och fästingar. Vi besöker sommarland med bror min och hans flickor, och så tillbringar vi en underbar kväll/natt i våra bästa grannars sommarstuga.

September
I september månad blir jag sjukskriven. Jag tar in pelargonerna på vintervila, och försöker rädda alla vilda djur jag kan. Dock kan mitt liv liknas vid en bok som slår igen. Äppelskörden är extremt dålig, och jag försöker pyssla lite i ren terapi. Vi har dotterns pojkvän här (från Gnesta), och min kropp blir alltmer slutkörd. Jag väljer att bara fokusera på inredning på denna blogg, och är mer öppen om mitt mående i min privata blogg (länk finns i högra spalten på denna blogg). 

Oktober


I oktober tar jag in de sista blommande rosorna från trädgården, och vi börjar gräva ur tomten för kommande friggebod, samtidigt som vi fyller upp så regnvattnet ska rinna bort från huset -istället för mot. Grusgången börjar fixas, och karusellen är igång. Jag fortsätter att hålla mig lågmäld på denna blogg, och skriver av mig en hel del på den andra bloggen. Jag är fortsatt sjukskriven.

November


November månad består mest av pysslande. Jag gör kransar av lingonris som ser lika risiga ut som mitt inre. De första hyacinterna inhandlas. Jag pysslar för brinnande livet i hopp om att skingra tankarna. Min läkare justerar mina mediciner, och jag dippar totalt. Både psykiskt och fysiskt. Min tandvärk är enorm. Min puls och mitt blodtryck skenar iväg, och börjar utredas. Fortsatt sjukskriven.

December
I december månad firar vi en grön jul. Vi får -trots det- en lugn och skön jul tillsammans med våra nära och kära. Men priset jag får betala är högre än förväntat. Dagarna efter jul -där vi är idag- är jag helt slutkörd, och nu räknar vi ner till nästa anhalt. Nyår. SEN. Sen, kanske jag kan börja slappna av -på riktigt?

När jag ser tillbaka på det gångna året så inser jag att det faktiskt har varit ett hektiskt år. Många glada stunder och roliga utflykter samt upplyftande evenemang. Efter sommaren började det dock att gå utför, och de sista månaderna känns mest tunga att se tillbaka på.

MEN.

Ett nytt år stundar och jag hoppas att dörren öppnas på glänt...för nya tider. Ljusare tider. Förändringarnas tider.Årskrönika för 2014


Januari

I Januari återhämtar vi oss -här hemma- efter julhelgerna. Vi går på nyårsrevy tillsammans med Anders ena bror och hans sambo. Och så firar vi våra kattflickor som fyller hela två år.Februari

I Februari råder det allmän bloggtorka. De första snödropparna tittar fram, och jag startar en facebookgrupp för andra inredningsintresserade (som sedan rinner ut i sanden). Jag besöker en del loppisar, och så börjar årets fest - d v s alla delfinaler av Melodifestivalen. Så helgerna ägnas mest åt musik...Jag och Anders tar oss ut på en slalomtur, min första på över 20 år...och naturligtvis ramlar jag så illa att jag vrider ena knäet. Trots "knäskadan" fullföljer vi schemat och åker till Stockholm för att gå på Avicii-konsert. De andra i publiken dansar, och jag står stilla.

Mars 

I Mars köper vi en ny bil, och jag virkar min första matta. Jag har fortfarande mycket ont i knäet, men trotsar det så gott det går och börjar röja i trädgården. Husets minsta barn blir tonåring, och jag tar med henne och Anders på finalen av Melodifestivalen i Globen. Sanna Nielsen vinner med sin låt Undo.

April

I April blir våran ena kattflicka Klara dålig i magen, och får tillbringa en helg på djursjukhuset. Tack och lov så tillfrisknar hon, och får komma hem. Jag kan fortfarande inte sitta ner på mitt knä (som smärtar efter "slalomolyckan") I trädgården planterar vi vitsippor. 
Maj

Framme i Maj så får jag bevittna två igelkottars parningslek i trädgården, och både syren och hägg blommar. Ett rykte om att min son har provat att ta droger når mig, och det knäcker mig totalt. Tack och lov visar det sig vara helt felaktigt, och jag kan stolt andas ut. Mot slutet av Maj börjar vi bada i poolen, och vi går -ett helt gäng- till Liljan för att se både Style och Ace Wilder uppträda. 

Juni

I Juni bjuder vi hem de funktionshindrade -som Anders tränar i innebandy- till trädgården. Skatteåterbäringen kommer och vi firar sonen som tar studenten. Vi har picknick vid Älvudden tillsammans med goda vänner och till Stiko Pers ljuva stämma. Bonusdottern går på bal och min 13-åring tar examen från högstadiet. Vi firar en trevlig -om än ISKALL- midsommar tillsammans med goda vänner. Och så köper jag mina första rosbuskar. Vi skördar de första grönsakerna som vi odlat själva, och åker till Ludvikafesten för att se Alcazar tillsammans med mycket goda vänner (som vi träffar alldeles för sällan). Dock regnar det hela kvällen. Och så har vi hittegodsauktion i Folkets Park, Borlänge.

Juli

I Juli åker vi till Säterdalen på utflykt, och så välkomnar vi en till liten familjemedlem - Lilla Laban. Vi är på hemlig resa i Vassbo tillsammans med Anders släkt, och så badar vi. Och badar. Vi tar med min bror för att besöka Säters nedlagda mentalsjukhus, och går även på ormjakt. Sen tar jag och Anders ensamma husbilen ner till Skåne (Höganäs). Där besöker vi Kullaberg. Vi åker på valsafari och drejar en kruka. Vi besöker utflyktsmålet Nimis, och umgås med min älskade barndomsvän Susanne. Vi roar oss med att fånga krabbor, som vi sedan släpper tillbaka via krabbrace, och så besöker vi Ullared (första gången för mig) Väl hemma sen så firar vi goa svärmor som fyller 70 år. Och så badar vi mera.

Augusti

I Augusti har vi en skön heldag tillsammans med alla våra sex barn, där vi åker gokart och badar. Skogsbranden härjar i Sala, och vi får bl a "sotskador" på hus, pool och utemöbler. Det är väldigt varmt, och vi badar mycket. Vi har en heldag med bästa grannarna där vi varvar nedplockning av ett litet hus (som vi får) med bad. Och så fiskar vi kräftor med vänner och besöker Säters mentalvårdsmuseum samt kyrkogård. Skolorna börjar och min 13-åring får för första gången löss (hon blir riktigt hårt drabbad) Jag hamnar på valsedeln över Landstingets sjukvårdsparti (och vinner sedan, men tackar nej) Och så avslutar vi månaden med en hejdundrande 40-årsfest för mig. Det kommer mycket folk, och jag bjuds på -förutom ett minne för livet- en hel del skratt och tokigheter.


September

I September ligger min 17-åriga dotter sjuk under en lång period, och jag drabbas av luftvägsinfektion. Jag gör för första gången reklam på bloggen (mot betalning). Det görs i samarbete med Esprit. En hel del arbete och tid läggs ner efter deras önskemål. Men jag blir lurad och får aldrig några pengar.
Oktober

I Oktober åker vi till Anders äldsta son (med sambo) i Stockholm, för att bl a medverka i en TV-inspelning av programmet Partaj, som sänds på Kanal 5. Vi går på musikalen Footloose i Borlänge, och har en halloweenfest hemma. Jag upptäcker av en ren slump att de söker en obduktionstekniker i Falun, och söker därmed jobbet. Då både jag och en kär kollega länge har varit nyfikna och intresserade av det området, så låter jag henne få veta att det finns en annons ute. Hon söker då också jobbet, och blir sen den lyckliga som får det (då det står mellan oss två och en till). Jag lär mig en läxa, och inser att jag aldrig mer kommer att tipsa någon annan om något ledigt jobb. Jag och min dotter tatuerar oss likadant, och så fyller jag 40 år.November

I November har det ännu inte blivit bestämt vem som ska få jobbet som obduktionstekniker. Så både jag och kollegan får hospitera en varsin heldag på patologen. Jag och Anders skaffar en "ny" säng, och sovrummet får sig ett rejält lyft. Hela månaden kretsar annars kring mina tankar angående det sökta jobbet, och alla runtomkring mig peppar mig till max. 


December

December månad fylls -som vanligt- med jobb, bakning och inhandlande av julklappar. Lagom till julafton byter vi plats på vardagsrum och matrum. Vi firar lugn jul med släkten och frossar i julklappar. 


Årskrönika 2013 (året som gick)

Januari

Januari månad innebär att vi äntligen går mot ljusare tider! I Januari 2013 ligger snön tjock på marken och jag är aktiv och promenerar mycket på mitt gåband. Jag tar in lite pasteller i inredningen. Och så firar vi min äldsta dotter som då fyller 16 år.
Februari

I Februari månad drar äntligen årets melodifestival igång, med alla dessa underbara delfinaler! Jag springer på många loppisar, och börjar även planera för våran egna loppis hemma i trädgården. De första mårbacka-pelargonerna inhandlas.

Mars

I Mars plockas så pastellerna i hemmet bort, för att åter ge vika för det VITA. Vi går på en mycket rolig fest med burlesque tema. Och så firar vi min yngsta dotter som fyller 12 år, samt svärfar som fyller 70 år. Påsken infaller även den- tidigt.April

I April kommer influensan på besök till Hagbacken, efter en redan jobbig start på året (med många förkylningar) Jag hittar min stora köpmannadisk till matrummet, och flyttar ut järnsängen från vardagsrummet. Sonen blir myndig (fyller 18 år) och tar äntligen sitt efterlängtade körkort.
Maj

I månadskiftet april/maj firar vi valborg långt under jorden, i en äventyrsgruva tillsammans med goda vänner. Grönskan fullkomligt exploderar utomhus, och gräset blir grönt nästan över en natt. Jag bestämmer mig för att -en gång för alla- sluta blogga, men kommer tillbaka med svansen mellan benen (efter att ha insett att jag inte KAN...) Och slutligen åker jag iväg med min äldsta dotter på en härlig mor-dotter vecka till Turkiet. I Turkiet går en av mina största drömmar i uppfyllelse då jag får simma med delfiner.Juni

I Juni fylls våran trädgård av Anders härliga gäng med funktionshindrade/förståndshandikappade, som han tränar i innebandy. Jag har en stor loppis hemma i trädgården och får plånboken välfylld. Äldsta dottern går på bal och vi firar skolavslutningar. Jag anordnar en till rabatt i trädgården, och våra katter tar tre av de fågelungar som precis lämnat sin holk invid våran entré, och som vi väntat på så länge..(!). Vi åker skytteltrafik mellan Borlänge-Stockholm för att besöka Gröna Lund och se mina barndomsidoler Pet Shop Boys. Vi besöker även Ludvikafestivalen och går på Hushagsvandring.Juli

I Juli åker vi på årets hemliga resa med Anders stora släkt. Vi besöker loppisar och fyller dagarna med sol, bad och glass i stora lass. Bonusdottern konfirmerar sig och vi åker på dagsutflykter till Säterdalen och Carl Larsson-gården i Sundborn. Och så blir vi ÄNTLIGEN "med pool", så de soliga dagarna njuter vi även av högsta grad i, i poolen. Poolen måste definitivt höra till årets bästa köp!


Augusti

I Augusti åker vi på semester i svärföräldrarnas husbil. Vi besöker Järvsö Zoo och avslutar trippen i Rullsands -makalöst vackra- miljö. Kyliga kvällar smyger sig på, men det hindrar oss inte från att fiska kräftor tillsammans med bror min. Vi skördar även äpplen så det står härliga till.September

I September lugnar allt ner sig lite, och hösten börjar göra sig påmind. Vi besöker Festival Salute, och myser på gräset under fyrverkeriet. Jag och Anders är ute och letar ormar i skogen, och min fascination av -just ormar- väcks till liv. Det hela resulterar i att vi skaffar en egen liten majsorm.Oktober

I Oktober byter träden skepnad, och fram träder alla magiska höstfärger. Jag fyller 39 år, och börjar så nedräkningen inför "den stora dagen" då jag kan välkomna mig själv till riktig tant *haha* Och så öppnar så ÄNTLIGEN Borlänges eget IKEA. Många besök dit -blir det!November

I November startar hyacintfrossan tidigt. Vi går på teater och tänder ljus på gravarna. Jag hittar min lilla köpmannadisk på blocket, och så bakar vi för fulla muggar. Allt ifrån skådebröd till lussebullar. November avslutas med en ljuvlig julkonsert =Christmas Night med Magnus Carlsson, Sonja Aldén och Jessica Andersson.December

December månad fylls -som vanligt- av förväntan och längtan efter julen. Julklappar inhandlas. Granen kläs och det pyntas i varje vrå. Vi får se en magisk luciashow framföras i badhuset och snön uteblir tyvärr med sin frånvaro. Men julen kom -och gick- ändå *ler*


***

Årskrönika 2012 (Året som gick)


Januari

I Januari månad har jag börjat återgå till det normala livet igen, efter att ha opererat foten (Hallux valgus) Julen kastas ut tidigt, och längtan efter våren är stor. Tulpaner och blåa textiler i köket får det att andas än mer vår. Sedan firar vi äldsta dottern som äntligen får bli "byxmyndig".Februari 

I februari har vi redan bott ett helt år i huset här på Hagbacken. Vi (läs JAG) börjar smida planer på att flytta sovrummet ner i källaren. Och en underbar liten katt som vi döper till Charlie utses. Längtan efter att få hem "honom" är stor.
Mars

I Mars försvinner all snö, och vårblommorna tittar nyvaket fram från sina vintergömmor. Vi får äntligen hem våran lilla Charlie (som visar sig vara en tös, och som därmed får namnet Milla istället) Milla får även sällskap av en syster från hennes kull (Klara). Vi blir därmed ÄNTLIGEN "med katter", och till våran stora glädje går det hur bra som helst (trots barnens allergier) Min minsta dotter Ida fyller 11 år på självaste Internationella kvinnodagen, d v s 8 mars.
April

I April firar vi påsk. Dessutom fyller både sonen, Anders och "Sis" år- alla på en och samma dag! Vi flyttar ner sovrummet i källaren, och ett matrum växer fram i det forna sovrummet.
Maj

Maj månad knoppar det i äppelträden, och hela luften andas tidig sommar! Vi stortrivs med att sova nere i våran svala källare. Hallen på övervåningen målas, och trägolvet får komma fram även där. Och så går då Sverige och vinner hela Eurovisionsschlagern. Euphoria är på allas läppar.Juni

I Juni lurar min älskade mormor döden (tack och lov), och vi håller våran årliga hittegods-auktion i Folkets Park. Vi firar midsommar och Borlänge stad förvandlas till en enda stor fest då Peace & Love- festivalen drar igång.Juli

I Juli blommar min allra första rosbuske, och vi firar att äldsta dottern konfirmerar sig. En liten semestertripp tas till Stockholm med min mamma och döttrar. Katterna kastreras och solen skiner för det mesta med sin frånvaro. Vi åker till Furuviksparken, och gör även ett besök i natursköna Furudal. En underbar kväll -regnet till trots- tillbringar jag och Anders på Diggiloo-konsert i Dalhalla.Augusti

I Augusti firar jag och Anders 2 år tillsammans genom att besöka Djurmo klack med picknickkorgen. Vi fiskar kräftor i Tuna Hästberg tillsammans med "Frun" och hennes fina familj. Och så tar vi äntligen tag i flickornas rum. Ett rum ska bli två.September

I September har vi en stor fest här hemma med nya som gamla vänner. Jag springer på loppisar, och har även den stora lyckan att äntligen komma över en gammal järnsäng.Oktober

I Oktober månad färgas trädens löv till ett gult hav på marken. Vi bokar en resa till Egypten efter en väldigt solfattig sommar.November

I November åker vi så äntligen på våran efterlängtade semester till Egypten. Jag och Anders tankar våra förråd med kärlek, sol, bad och värme.December

December månad fylls av förväntan och nedräkning till dagen med stort D. Vi pyntar, pysslar, byter julklappar och umgås med våra nära och kära. I skrivande stund ska julen snart dansas ut, och det är åter igen dags att hälsa ett nytt år välkommen!

Inga kommentarer: